InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 19 produse.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului .
Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „ Crenvurști carne de porc ”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor .
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
– 57.89% au în compoziție apa , fiind și cel de-al doilea ingredient
– 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient .
Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare : primul fiind în cantitatea cea mai mare , iar ultimul în cantitatea cea mai mică . Atenție ! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare : primul fiind în cantitatea cea mai mare , iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
– 100% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ) ;
Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11:
– 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
– 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri ;
– 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
– 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
– 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel : – 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250); – 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450); – 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300); – 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);